Особености на националното пешеходство

„Чшшшш, ееееей маааа, къде пресичаш, БЕЕЕЕЕ?“
Ежедневие…
„Ами на пешеходна пътека съм!“
Вместо отговор киселякът форсира с мръсна газ и псувни.

Май не познавам нито един човек, който да каже, че спокойно си пресича улиците из нашата мила родина. Ей така, свиркайки си, да стъпи на пътното платно и да премине, разчитайки че няма да бъде сгазен и напсуван. Напротив – когато в България пешеходците пресичат, те тичат, вместо да вървят. Не че няма бавно подвижни, но те явно са оптимисти, които не чувстват страх или притеснение да попаднат под нечии гуми.
За вашата, пък и моята безопасност, ето какво трябва да прави един пешеходец, за да оцелее и да може да предаде мъдростта на деца, внуци и пра-внуци:

1. Задължително да се огледа на всички посоки, включително и нагоре, защото никога не се знае откъде може да дойде заплахата. Ако е абсолютно сигурен, че няма близко намиращи се МПС-та (да речем, към 200%, понеже 100 не са достатъчно), да стъпи внимателно на платното и да се огледа втори път, тъй като пътната обстановка е динамична. Ако и тогава колите са достатъчно далеч, че да каже „Отче наш!“ пет пъти, да притича смело до следващата улица.
2. При зелен светофар да не се засилва урбулешката да пресича, защото за него зелен, ама за колите все още жълто-червен, алоооууу! Тоест, поне 10 секунди след светването на зелената светлина, да се изчакат шофьорите да преминат, пък тогава да се започне пресичането, след задължителното оглеждане.
3. Ако случайно улицата е еднопосочна, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се увери, че няма кола, която се движи в насрещното. Щото, огледаш се наляво, усмихнеш се широко, пък отдясно БААААМ, те отнесъл някой, който не познава добре знаците. Върви обяснявай, че си пресичал на правилното място.
4. В случай на вербален сблъсък с водач на МПС, да не се стига до физически, понеже обикновено в колата има достатъчно много железария, която да послужи за хладно оръжие. Наличието на нисък коефициент на интелигентност + потенциално оръжие, често води до неприятен изход от ситуацията.
5. Ако сте майка с количка, бъдете три пъти по-внимателна, защото с количката заемате по-голяма площ на пътното платно и това изнервя шофьорите, които се затрудняват да ви заобиколят (незнайно защо).
6. След дъжд, да се спазва дистанция от шосето, където е твърде вероятно да има огромни локви с размер на езерото Титикака. Не крещете, ако ви опръска някой! Така следващият задължително ще ви напълни устата като мине през същата локва! Ако случайно водното препятствие е не само широко, но и дълбоко, бъдете разумни и пресечете на по-безопасно място. Ако пък държите все пак да преминете точно оттам, сигнализирайте идващите коли за това смело начинание. Твърде възможно е такава дръзка постъпка да накара водачите на МПС да намалят скоростта. Не защото им е жал, а защото за любопитни и искат да видят дали няма случайно да глътнете вода, пък и да снимат с мобилните си телефони.
7. Не на последно място, пресичайте винаги и само на указаните за това места. Ако изскочите от храсти/ограда/контейнер/гараж вероятността да ви прегазят е твърде голяма. Не дай си Боже шофьорът да е геймър, тогава може да се вживее и да ви гони до дупка за 100 точки.

И ако спазвате гореизброените правила, гарантирам че няма да имате проблеми на пътя. Разхождайте се смело – специалистите твърдят, че ходенето е по-полезно от фитнеса. И все пак, винаги имайте едно наум, направете си застраховка и не разчитайте другите да ви пазят. Нали така казват – „Спасението на давещия се е дело на самия давещ се!“

Публикувано на Life as it is.. и тагнато, , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s